Jednodnevni izlet u Abu Dhabi

Nakon što sam vidjela mnogo slika prekrasne Sheikh Zayed Grand džamije u Abu Dhabiju odlučila sam ovom gradu posvetiti jednodnevni izlet.

Jako sam dugo proučavala cijene jednodnevnih izleta, s ili bez vouchera s Groupona (više o Grouponu u članku o Dubaiju OVDJE), Airbnb izlete i slično i shvatila sam da je puno jeftinije i naravno zgodnije (sam biraš kada ćeš i gdje ići) ići u vlastitom aranžmanu. Tako sam bukirala rent a car (cijene se kreću od 30 € / dan s osiguranjima pa na dalje, ovisno o modelu automobila).

Dosta sam čitala kako je “komplicirano” voziti do Abu Dhabija, opasno i slično te moram priznati da sam se ugodno iznenadila. Ceste su široke s puno traka, jedino što morate paziti su mnogobrojne kamere stoga držite ograničenja.

Prva stanica je bila Abu Dhabi Etihad Towers (“Abu Dhabijeva Burj Khalifa”) gdje možete posjetiti Observation Deck at 300 gdje se pruža predivni pogled na Abu Dhabi I Arapski zaljev . Observation Deck at 300 nalazi se na 74. Katu gdje je na cijelom katu kafić te ima puno manje posjetitelja. Ulaznica je 95 dhs (dirhama) s tim da 55 dhs možete iskoristiti na piće i/ili kolače u kafiću. Moja preporuka su predobri Mocktaili (bezalkoholni kokteli). Abu Dhabi Etihad Towers mi se svidio zbog puno manje gužvi, manje cijene ulaznice i predivnog kafića; skroz opuštajući doživaljaj u odnosu na „hektičnu“ Burj Khalifu. Što se tiče parkinga: trebate se samo dovesti do ispred ulaza te će njihov zaposlenik preuzesti vaše auto i parkirati za vas. Vi ćete dobiti papirić s kojim ćete predignuti auto kad završite svoj posjet ovom vidikovcu.

Za ručak vam preporučam trgovački centar Abu Dhabi Mall gdje na zadnjem katu imate razno razne fast foodove i restorane. Cijene su jako prihvatljive pa možete već za 10 eur za dvoje obilno ručati. Parking je besplatan i ima više nego dovoljno parkirnih mjesta. Pazite kako parkirate jer ako zauzmete dva parkirna mjesta platit ćete globu (meni se to nije dogodilo međutim svugdje su napisana upozorenja).

Zadnja stanica u Abu Dhabiju bila nam je veličanstvena Sheikh Zayed Grand džamija. Nju smo namjerno ostavili za “na kraj” kako bi je vidjeli ne samo u dnevnom svjetlu nego i sa zalaskom sunca. Ulaz kao i parking su besplatni, samo na ulazu morate na njihovim uređajima s “touch screen” ekranom odabrati iz koje zemlje dolazite, koliko imate godina i koja je vaša svrha posjete UAE. Nakon što sve ispunite dobit ćete kartu koji morate imati sa sobom tijekom cijele posjete Džamiji. Žene će dobiti besplatnu Abayu na posudbu (tradicionalna arapska haljina s kapuljačom) bordo, smeđe ili plave boje  dok muškarci moraju imati na sebi majicu kratkih rukava i duge hlače, ukoliko nemaju duge hlače dobiti će ih besplatno na posudbu. Prije se trebalo izuti, a sada su to ukinuli. Ne smijete se slikavati zagrljeni ili držati ruke. Džamija je jednostavno prekrasna, arhitektura je veličanstvena te se svakako isplati posjetiti.

Ukoliko se mislite hoćete li iskombinirati Abu Dhabi s Dubaijem moj je savjet da se ne mislite nego to i napravite, nećete požaliti!