Advent u Colmaru obično počinje predzadnji vikend u 11tom mjesecu te traje do zadnjeg vikenda u 12tom mjesecu- Za razliku od hrvatskih adventa ima kraće radno vrijeme (radnim danima od 10h do 19h, vikendom od 10h do 20h).

Centar Colmara je isključivo pješačka zona koja se u vrijeme adventa ukrasi bajkovitim ukrasima (od orašara, božićnih zvijezda do medvjedića). Na ulicama su postavljene mnogobrojna prirodna božićna drvca (bijela i zelena), a možete naići i na velike plišane djeda božićnjake. Tijekom posjeta adventa u Colmaru osjećate se dijelom jedne božićne bajke.

Nemojte propustiti probati kuhana vina (vin chaud) i francuske specijalitete: Tarte Flambée odnosno elzašku tanku pizzu ili pak puževe za grilu. Svugdje možete kupiti raznorazne medenjake, palačinke te kekse i kolače.

Cijene su sasvim pristojne, kuhano vino (bijelo, crno) stoji 2,5 € (250 ml) s tim da trebate platiti 1 € depozita za čašu. Čaše su na svim štandovima jednakog izgleda tako da se ne morate misliti gdje ćete je vratiti. Mesna rolada (2 komada) stoje npr. 7 €, spetzle s gljivama 10 €, burger 10 €.

Osim hrane i pića na adventu možete kupiti i razne kape, šalove, džempere i slično ili pak ručno rađene suvenire ili božićne ukrase.

Colmar je poseban navečer kada se dekorativna rasvjeta upali, a na nekim zgradama su čak i popratni svjetlosni efekti. Ne propustite posjetiti selo Eguisheim koji je od Colmara udaljen samo 10 min vožnje autom (više o njemu pročitajte OVDJE).

Ukoliko želite jesti u restoranima imajte na umu da su dosta unaprijed rezervirani te rezervirajte svoje mjesto minimalno mjesec dana prije.

Kip slobode u Colmaru

Kip slobode u Colmaru je replika kipa slobode u New Yorku. Sigurno se pitate zašto replika i koliko je velika? Replika je napravljena u čast francuskom kiparu Frédéric Auguste Bartholdi koji je napravio kip slobode u New Yorku te je bio porijeklom iz Colmara. Frédéric Auguste Bartholdi je umro od tuberkuloze u Parizu, a ova replika je službeno otvorena 2004. Godine. Visoka je 12 metara dok je ona u New Yorku visoka 93 metra. 

Kip slobode u Colmaru nalazi se van centra grada tako da nećete slučajno „nabasati“ stoga se uputite autobusom ili automobilom do nje. Parking je odmah nasuprot kipa (razni trgovački centri pa možete nakon posjete kipu i odlično šopingirati).