Aruba je poznata kao „one happy island“ ili u prijevodu „jedan sretan otok“ i to piše čak i na njihovim registracijskim tablicama. Aruba je popularan otok među Amerikancima te je najrazvijeniji od navedenih otoka. Ima puno hotelskih kompleksa, restorana te se svugdje priča engleski jezik. O-sim engleskog čuti ćete i španjolski. Negativna strana turističke razvijenosti je i ta što je teže za doživjeti pravu lokalnu kulturu Arube.

Klima

Aruba ima tropsku klimu sušnu klimu (500 mm padalina godišnje) te visoke temperature tokom cijele godine (prosječna godišnja temperatura 29-31°C).

Minimalna temperatura mora je 26 °C (1.-4. mj.) dok je maksimalna 29 °C ( 10. mj.) Najvjetrovitije je u 4. i 5 mj. Ja sam bila u 9 mj i skoro nije bilo nikakvog vjetra.

Bitno je naglasiti da Aruba nije u pojasu uragana te je možete posjetiti tijekom cijele godine.

Smještaj

Iznenađujuće smještaj je dosta cjenovno pristupačan, mi smo unajmili kuću na Airbnb-u s privatnim bazenom za 60 USD/dan. Ukoliko ste novi korisnik na Airbnb stranici za rezervaciju smještaja iskoristite moj kod OVDJE i ostvarite 34 € popusta.

Osim privatnog smještaja ima i dosta hotela svih cjenovnih rangova.

Prijevoz

Javni prijevoz

Javni prijevoz je jako jeftin. Cijena povratne karte između hotela i centra Oranjestada iznosi 2,30 USD (jednosmjerna 1,25 USD).

Vozni red možete pogledati OVDJE .

Taxiji

Taxiji nemaju taksimetar već je vlada definirala (i odobrila) cijene ali unatoč tome preporučuje se da provjerite koliko će vas stajati vožnja prije nego što uđete u taxi.

Cijene taxija (ne po osobi već cijelog taxija) možete pronaći OVDJE .

Rent a car

Na aerodromu u Arubi imate razne rent a car agencije. Prosječna cijena najma auta na 1 dan (sa svim osiguranjima) je 60 €.

Što posjetiti?

Arubske plaže slove za jedne od najljepših na svijetu. Ja bih izdvojila sljedeće:

Baby Beach

Puderasti bijeli pijesak, plitko more tirkizno plave boje. Predivna plaža koju nemojte propustiti posjetiti.

Arashi Beach

Ova mirna i osamljena plaža poznata je ne samo po izvrsnom ronjenju, već i raznim vodenim aktivnostima, uključujući jedrenje na dasci, ronjenju, dubinskom ribolovu, plivanju i jedrenju.

Eagle Beach Palm

Na ovoj plaži nalaze se dva najfotografiranija i najpoznatija fofoti stabla na Arubi (Divi-Divi Trees), a njihova zaštitna marka silueta usmjerena je prema Karibima. Na skoro svim reklamama za Arubu naići ćete na ova stabla.

Flamingo Beach

Poznata plaža s flamingosima. Ulaz na ovu plažu platit ćete 125 USD osim ako niste gosti hotela Renaissance Resort, kojemu pripada plaža te je tada možete posjetiti besplatno koliko god hoćete puta. Ja ovu plažu nisam posjetila iz dva razloga: jer mi je bilo previše davati 125 USD po osobi samo za ulaz na plažu i jer kidaju krila flamingosima kako ne bi mogli odletjeti (stop nasilju nad životinjama); Ali “tko voli nek izvoli” 🙂 .

Osim plaža možete posjetiti i nacionalni park Arikok. Cijena ulaznice je 11 USD . Ovaj prelijepi nacionalni park na Arubi obuhvaća gotovo 20% otoka. Uživajte u prekrasnim pogledima na neravnom terenu, pustinjskim brdima ispunjenim visokim kaktusima, prekrasnom obalnom linijom i zaštićenom lokalnom florom i faunom. Ovdje se nalazi i prirodni bazen.

Prošetajte se glavnim gradom Oranjestadom, predivna šetnica uz more i još ljepši trg s malim trgovačkim centrom Royal Plaza Mall smješten preko puta terminala za krstarenje u centru Oranjestada. Royal Plaza Mall je poznat zbog svoje nizozemske kolonijalne arhitekture. Trgovački centar sadrži mnoštvo butika i nekoliko restorana, kao i prekrasno dvorište na otvorenom s izborom lokalnih zanata i klupa za sjedenje, opuštanje i uživanje u osvježavajućim arubskim povjetarcima.

Casibari Rock Formation („Casibari formacije stijena“) udaljena je samo 3km od glavnog grada Oranjestada. Stijene su ogromne, smećkasto-crvene boje i okružene su velikim kaktusima. Misterij je kako su ovako velike stijene stigle na ravni pješćani otok gdje je najveća nadmorska visina samo 189 m. Kažu da su se prvi stanovnici Arube, Arawk pleme penjali na ove stijene kako bi gledali da li oluja dolazi. Oni su se molili i imali obrede za bogove kiše i munja.

Casibari Rock Formation je jako mali „park“ gdje se također nalazi vidikovac gdje se pruža pogled na cijeli otok. Ulaz je besplatan.

Gdje jesti?

Cijene u trgovinama prehrambenih namirnica su jako visoke dok su cijene u fast foodovima/restoranima puno pristupačnije (jeftinije nego u Hrvatskoj) tako da vam se ne isplati kuhati (ukoliko ste smješteni u privatnom smještaju).

Moj apsolutno najdraži take away je Baby Back grill. Meso je sočno (preporučujem baby back rebra 10 $ i preukusno a za prilog dobijete tjesteninu. Definitivno jedno od najboljih mjesta gdje sam ikad jela I rekla sam se vratiti na Arubu zbog ovog mjesta 🙂 .