Jako često kad odgovorim što treniram dobijem komentar „aaa to je onaj ples u zraku“. Riječ brazilski asocira ljude na Capoieru i nisu upućeni da postoji još nešto „brazilsko“. Upravo iz tog razloga odlučila sam malo više napisati o sportu koji treniram.

Brazilski jiu-jitsu (Brazilski džiju-džicu ili u slangu “džija”) engleski skraćeno BJJ borilački je sport baziran na „grappplingu“ čiji je cilj kontrolirati i obraniti se od protivnika na način da ga prisili na predaju. S obzirom da je kontrola protivnika puno jednostavnija na tlu nego u zraku većina BJJ tehnike bazira se na bacanje protivnika na tlo i borba za dominantu kontrolnu poziciju.

Promovira princip da manja, slabija osoba korištenjem ravnoteže i tehnike se može uspješno obraniti protiv većeg i jačeg napadača. BJJ se može trenirati za samoobranu, športske grappling turnire (gi i no-gi) i mješovite borilačke vještine (MBV, engl. MMA – Mixed Martial Arts). Sparing (popularno zvano «kotrljanje») sa protivnikom igra važnu ulogu u treniranju.

Tipična odjeća za ovaj sport je kimono (gi) koji mora biti čvršći i dobre kvalitete jer ima dosta zahvata gdje se hvata kimono (npr rever kimona i slično). Osim kimona postoje i treninzi kad je no-gi (muškarci koriste najčešće kratke hlače i pripijenu majicu kratkih/dugih rukava (rash guard) a žene tajice i pripijena majica kratkih/dugih rukava (rash guard).

Više o ovom sportu pročitajte OVDJE.

BJJ je u posljednje vrijeme sve popularniji u Hrvatskoj, međutim među ženama je još relativno neotkriven sport.

BJJ Infinity Split Žene

ZAŠTO BI ŽENE TREBALE TRENIRATI BJJ?

Ovdje je mojih 5 razloga zašto bi žene trebale trenirati BJJ:

1. SAMOOBRANA

Naučite se obraniti. BJJ je sport koji se ne bazira na snazi nego tehnici tako da slabija manja osoba može pobijediti veću.

2. OBLIKUJTE TIJELO

Umjesto svakodnevne teretane s ponavljanjem stalno istih vježba upišite BJJ i kroz zanimljive tehnike i sparinge s protivnicima oblikujte tijelo. Kod BJJ rade svi mišići tijela (čak i oni koji niste znali da postoje) pa spremno dočekajte ljeto.

3. NE MORATE BITI PUNO SNAŽNI VELIKI DA BI POBIJEDILI PROTIVNIKA

Svakim treningom naučit će te neku od tehnika koja će vam pomoću u borbi protiv snažnijeg protivnika. BJJ je često uspoređivan sa šahom gdje morate misliti što će protivnik napraviti te primijeniti odgovarajući odgovor na njegov potez.

4. POVEĆATI ĆETE SAMOPOUZDANJE

BJJ nije samo sport gdje samo oblikujete tijelo nego se susrećete i s mentalnim izazovima. BJJ vas uči pravilnom disanju, smirivanju emocija i pomaže u borbi protiv svakodnevnog stresa.

5. RAZBIJTE PREDRASUDE ŠTO BI ŽENE „TREBALE“ RADITI, A ŠTO NE

BJJ je idealan sport za žene. Zaboravite na neugodnost što će vjerojatno u vašem klubu na treningu biti znatno više muškaraca i orijentirajte da naučite samooobranu i naravno dobro se zabavite.