Curaçao je poznat po plavom likeru koji je prirodno bezbojan, a pravi se od osušene kore laraha citrusnog voća. Laraha je gorka naranča porijeklom iz Curaçaoa s latinskim nazivom Citrus × aurantium subsp. currassuviencis. Španjolski istraživači donijeli su gorku narančanu seviljsku naranču 1527. godine, predka larahe. Plavi liker Curaçao je nezamjenjiv sastojak brojnih koktela.

Stanovništvo je pretežito tamnoputo i na ulicama se čuje isključivo papiamentu jezik koji se mješavina španjolskog i portugalskog jezika. Stanovništvo govori i engleski jezik pa nećeti imati problema sporazumjeti se.

Klima

U Curaçaou je klima tropska, vruća tijekom cijele godine, pri čemu se dnevne temperature kreću od oko 28/29 stupnjeva Celzija 12. -2 mj. do oko 31 ° C od 5. do 10. mj. Klima je jako sušna (samo 550 mm padalina godišnje). Prosječna temperatura mora se kreće od 26 ° C (2-3 mj) do 29 ° C (9-10 mj).

Curaçao se također ne nalazi u pojasu uragana te ga možete posjetiti tijekom cijele godine.

Smještaj

Curaçao obiluje privatnim smještajem dok se s rastom turizma povećava i broj hotela. Privatni smještaj je pristupačnih cijena (oko 50 USD smještaj za dvoje preko Airbnb-a). Ukoliko ste novi korisnik na Airbnb stranici za rezervaciju smještaja iskoristite moj kod OVDJE i ostvarite 34 € popusta.

Prijevoz

Javni prijevoz

Curaçao autobusni prijevoznik zove se Autobus Bedrijf Curaçao. Javni prijevoz na Curaçaou vrlo je ograničen. Dvije glavne autobusne stanice su na Pundi) i Otrobandi. Preporučujem vam da unajmite automobil ili uzmete taxi!

Taxiji

Taksiji u Curaçao-u lako se prepoznaju po registracijskoj pločici koja je označena slovima “TX”. Cijene taksi vozila nisu određene, a vozači imaju cjenike. Ukoliko je u taksiju više od četiri putnika potrebno je nadoplatiti (5 osoba: 25%, 6 osoba 50%, 7 osoba 75%, 8 osoba 100%) ili ako se vozite prije 06:00 h ili poslije 23:00 h (25%). Također mogu biti male naknade za preveliku prtljagu /previše prtljage.

Primjer cijena taxija (maksimalne cijene):

Od aerodroma do Jan Thiela – zona 3: USD 60
Od aerodroma do Piscadera (Marriott, Floris Suite, Hilton) – zona 8: USD 30
Od aerodroma do Otrobanda – zona 5: USD 45
Od aerodroma do Mambo Beach-a – (LionsDive, Kontiki, Dolphin Suites) zona 4: USD 50

Rent a car

Na Curaçao aerodromu imate razne rent a car agencije. Prosječna cijena najma auta na 1 dan (sa svim osiguranjima) je 30-40 €.

Što posjetiti?

Curaçao plaže su puno manje nego one na Arubi i puno manje posjećene. Za one koji vole netaknute plaže s tirkiznim morem, bijelim pjeskom Curaçao je pun pogodak. Na plažama na Curaçaou smo vidjeli i zelene iguane.

Preporučila bih vam sljedeće plaže:

Mambo Beach

Prekrasna plaža na kojoj možete naći sve što vam treba: od suvenira, odjeće, hrane do ležaljki.

Playa Cas Abao

Ulaz na ovu plažu trebate platiti (5.60 USD za auto (u kojem su max 4 osobe) ili 7 USD za auto ukoliko se odlučite posjetiti ovu plažu nedjeljom ili praznikom). Prekrasna dugačka plaža s kristalno čistim morem. Na plaži se nalazi restoran kao i svlačionice i toaleti.

Klip Grot (ili Playa Kenapi Grandi)

Predivna plaža nestvarne tirkizne boje. Omiljena je i među lokalnim stanovništvom pa vam preporučujem posjetiti je preko radnog tjedna.

Kleine Knip (ili Playa Kenapi Chiki)

Manja verzija Klip Grot plaže, prekrasnog mora i pijeska. Osobno moja najdraža plaža.

Kokomo Beach

Ova plaža je opjevana u istoimenoj pjesmi popularne grupe The Beach Boys. Na plaži se nalazi ljuljačka pa ukoliko želite poznate instagramske slike s ljuljačke u moru ovo je plaža za vas. Popijte koktel s poznatim Curaçao likerom i odmorite se u ležaljkama s najljepšim pogledom.

Nemojte propustiti posjetiti glavni grad Curaçao, Wilemstad. Male šarene kućice uz more i most s predivnom rasvjetom osvojit će svakoga. Ne očekujte višesatno razgledavanje jer je gradić jako mali i osim toga nema puno za vidjeti.

Glavni nedostatak Curaçao otoka je po meni lokalna rafinerija nafte pa možete vidjeti ne rijetko i dim i vatru stoga pazite da vam smještaj nije blizu rafinerije. Na plažama nemate nikakvi dim jer se nalaze daleko od rafinerije.

Gdje jesti?

Kao i na Arubi cijene prehrambenih namirnica u trgovinama su jako visoke. Zbog nedovoljno razvijenog turizma puno je ponuda restorana/fast foodova nego na Arubi te su stoga i cijene veće (prosječna večera za dvoje 30-40 €).