Hamburžani ili ti ga stanovnici Hamburga izrazito su ponosni na svoj grad i kažu da je najljepši, a nerijetko i Nijemci iz ostalih gradova kažu da je najljepši grad. Međutim Hrvati ga zaobilaze u širokom luku za svoj godišnji odmor/vikend putovanje te radije posjećuju već „razvikani“ Berlin ili München.

Meni je jako dugo bio na listi putovanja pa sam nedavno dobila i priliku posjetiti ga. S obzirom da sam imala samo jedan dan odlučila sam posjetiti što više i naravno ovdje to podijeliti s vama.

BUDŽET

Hamburg je jedan od jeftinijih njemačkih gradova. Možete kupiti  velike sendviče s ribom za nekih 4 €, cijene u trgovinama prehrambenih namirnica su nešto jeftinije nego u Hrvatskoj. Smještaj imate za sve budžete ovisno o vrsti smještaja (privatni ili hoteli) i lokaciji.

JAVNI PRIJEVOZ

U Hamburgu je najbolje koristiti javni prijevoz; takozvane U-Bahn (Metro) i S-Bahn (slično metrou samo što ide iznad zemlje i ima više stanica). Razgledavanje autom ne preporučujem jer slovi za jedan od najgorih njemačkih gradova što se tiče prometa, a da ne govorimo o parkiranju.

Cijene javnog prijevoza možete naći OVDJE. Postoji i jeftinija dnevna karta „9 – Uhr Tageskarte“ koja vrijedi 9 sati nakon 09:00. Javni prijevoz je jako dobro organiziran te od zračne luke do grada imate direktni S-Bahn (za nekih pola sata ste u centru grada).

KAKO DOĆI DO HAMBURGA

Iz Hrvatske do Hamburga najbolje je letjeti (ne preporučujem automobilom i autobusom jer  su preduge vožnje). Imate direktne letove iz Rijeke, Splita, Zadra, Zagreba i Dubrovnika. Prosječne cijene povratnih avionskih karata su 100-150 €. Alternativa je letjeti do Berlina (možete „uhvatiti“ jako jeftine Ryanair karte do tamo) i onda autobusom (3 sata) ili vlakom (2 sata) do Hamburga.

ŠTO VIDJETI

St. Pauli-Landugsbrücken

To je veliko pristanište putničkih brodova na sjevernom dijelu Luke Hamburg. Landungsbrücken ima svoju stanicu metroa (U-Bahn), S-Bahna i autobusnu stanice i zahvaljujući tome tvori prometno čvorište u Hamburgu. On St. Pauli-Landugsbrücken je turistička atrakcija, jer odavde se pruža predivan pogled na sjeverni dio rijeke Elbe,  brodogradilištima i pristaništa brodova te na Elbphilharmonie.

Elbphilarmonie

Elbphilarmonie je čuvena koncertna dvorana u Hamburgu koja se nalazi na malom poluotoku na rijeci Elbi. Ona je jedna od najvećih i akustično najnaprednijih koncertnih dvorana u svijetu. Svečano je otvorena 2017. godine. Ukoliko želite pogledati neku izvedbu u ovoj dvorani obavezno kupite karte par mjeseci unaprijed.

Jungfernstieg

Jungfernstieg je urbana promenada u Hamburgu. Najpoznatija je gradska šetnica.  Nalazi se uz malo jezero s fontanom. Popularno je sjesti na stepenice i uživati u pogledu. U blizini Jungfernstiega možete naći razne modne trgovine.

Rathaus

Rathaus (na hrvatskom Gradska vijećnica) sjedište je vlasti grada Hamburga. Izgrađena je 1897 godine te je zanimljivo da se gradila čak 44 godine. Projektirala su je 7 arhitekata. Ova građevina je jedna od najimpresivnijih koje sam vidjela te vam preporučujem da je posjetite po dnevnom i noćnom svjetlu.

Alsterfleet

Alsterfleet je plovni kanal u Hamburgu i od kraja 19. stoljeća glavni je odljev pritoka Alstera u Elbu. Alsterfleet je jedina kontinuirana plovna veza između Alstera i Elbe.

Alterarkaden

Alterarkaden (Antičke arkade) nalaze se Jungfernstiega i Rathausmarkta. Sa svojim bijelim lukovima, slikovitim terasama i kanalićima na Alsterfleetu, zrači venecijanskim duhom. Ovdje se nalaze brojne ekskluzivne trgovine, restorani i kafići.

Hauptkirche St. Michaelis

Hauptkirche St. Michaelis (Glavna crkva Sv. Mihaela) je najvažnija barokna crkva u sjevernoj Njemačkoj. Ovo je protestanska crkva te je zaštitni znak grada Hamburga. Zanimljivo je da je ova crkva izgrađena kao protestanska crkva za razliku od brojnih crkvi koje su izgrađene kao rimokatoličke to je konvertirane u protestanske za vrijeme Reformacije.

Speicherstadt

Speicherstadt (doslovno: „Grad skladišta“) u Hamburgu. Ovo je najveća skladišna četvrt na svijetu u kojoj zgrade stoje na drvenim stupovima;  hrastovim trupcima. Speicherstadt je građen od 1883. do 1927. godine.

Ovaj kvart je izgrađen kao slobodna zona za prenošenje robe bez plaćanja carine. Od 2009. godine kvart i okolica su u fazi preuređenja. Speicherstadt je od 5. Srpnja 2015. Godine i službeno dio  UNESCO-ve Svjetske baštine.

Zanimljivo je da je u Speicherstadt zabranjeno stanovanje te se nalaze uredi, trgovine i npr. teretane.

Fischmarkt

Ukoliko volite ribu obavezno posjetite Fischmarkt (ribarnica). Osim svježe ribe ovdje možete i probati odlične hamburške sendviče s ribom. Prodaje se u raznim „lokalčićima“ koji su poredani jedan do drugoga.

Meni je Hamburg jedan od najljepših gradova koji sam posjetila. Sa svojim kanalčićima podsjeća me na Veneciju samo puno manje posjećenu. Iskoristite što je relativno „neotkriven“ među turistima i posjetite ovaj predivan grad.