SUPER ČAJ

Mate čaj je tradicionalno južnoameričko piće s kofeinom. Nacionalno je piće u Argentini i Urugvaju, a pije se još u Paragvaju, Boliviji, južnom Čileu, južnom Brazilu i Peruu. Zanimljivo je da se pije čak u dalekoj Siriji i Libanonu.

ZAŠTO GA PITI

Postavlja se pitanje zašto piti ovaj čaj ako imamo npr. kavu, crni čaj, energetska pića i slično? Ovaj čaj obiluje mnogobrojnim vitaminima i mineralima (čak 11), antioksidansima te aminokiselinama (15). Među ostalima sadrži i sljedeće: -kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, bakar, kalij, jod, vitamini B1, B2 i C, kofein, teobromin, klorofil, eterično ulje i vanilin. Zanimljivost je da je preporučen od strane Argentinskog ministarstva zdravlja.

ZA ŠTO JE DOBAR?

Ovaj čaj me doslovno spasio kad sam  imala čak 13 ispita na fakultetu u jedan mjesec. Probala sam prvo piti kavu ali mi se nakon više kava počelo vrtjeti i gubio se učinak budnosti; energetska pića nisu mi puno pomogla. Trebalo mi je nešto što me drži budnom i istovremeno skoncentriranom. Tada sam spremila ovaj čaj i to je bio pun pogodak. Od tada bilo da imam puno posla ili noćnu vožnju ili nešto treće gdje je bitna budnost i koncentracija pijem ovaj čaj.

Mate čaj je odličan i protiv stresa, smanjuje apetit i poboljšava mršavljenje. U Njemačkoj je čak registriran kao i lijek. Osim nabrojanog osvježava organizam, smanjuje umor i napetost mišića i čisti organizam.

KONZUMACIJA

Mate čaj se priprema od osušenih listića biljke „llerba mate“. No ono što razlikuje ovaj čaj od ostalih je način pripreme i konzumacije.

Konzumira se u posebnim drvenim posudicama („tikvicama“) s metalnim slamkama. Slamke su tradicionalno srebne dok se u komercijalne svrhe prodaju od nehrđajućeg čelika.

S ovim čajem sam se prvi put srela tijekom svog tromjesečnog boravka u Argentini, zemlji ovog čaja. Tamo sam primjetila da Argentinci ne samo da ujutro umjesto kave piju mate nego se nalaze s prijateljima tokom popodnevna gdje svi piju iz jedne čaše čaj i jedu kekse. Nezaobilazno je imati termosicu tako da voda može duže ostati topla. Tamo sam naučila kako se ispravno priprema ovaj čaj i ne nije to jedan običan čaj s običnom pripremom. Mnogi ljudi kupe ovaj čaj i naprave ga na standardni način i to je apsolutno velika greška.

PRIPREMA NA PRAVI ARGENTINSKI NAČIN

1. Stavite metalnu slamku u posudicu. Jednom kad je stavite nemojte više miješati ili mijenjati njen položaj jer će vam se začepiti.

2. Napunite posudicu s llerba mate skoro skroz do vrha (ostavite jedan prst prazan). Ja koristim ovu llerba mate , ali postoje razne vrste pa vam preporučam da isprobate više njih.

3. Stavite dlan na vrh posudice i okrenite naopako. Ovaj korak je bitan kako bi ispao prah koji se nalazi u llerba mate. Drugi način da se riješite praha je da stavite llerba mate u sito i protresete i llerba mate vratite u posudicu.

4. Ukoliko  vam je prvi put da konzumirate ovaj čaj stavite malo šećera na vrh inače vam može biti previše gorko. Za prvi ispijeni mate preporučuje se voda sobne temperature dok nakon što ste ga popili za sljedeći ulijte vruću vodu u posudicu i ispijanje mate čaja može početi.

Kike from Split Tips&Tricks: ulijte ostatak vruće vode u termosicu da ne morate stalno kuhati vodu. U mate posudicu za čaj stane jako malo vode te je potrebno stalno nadolijevati vodu. Na taj način voda na sobnoj temperaturi se brzo hladi.