Svaki godine jedan vikend posvetim češkom gradiću Karlovy Vary. To je onaj vikend u godini posvećen odmoru, relaksaciji i uživanju.

Karlovy Vary je predivni češki wellness gradić na zapadu zemlje. Udaljen je svega 2h sata vožnje autom ili 2h vlakom/autobusom od Praga (cijena u jednom smjeru vlakom/autobusom 6-8 €). Najpoznatiji je po termama; ima čak 13 glavnih izvora, 300 manjih izvora i toplu rijeklu Teplu. Osim na rijeci Tepli leži i na rijeci Ohre.

Ovaj gradić je poznat po Međunarodnom film festivalu osnovanom čak 1946, jednom od najstarijih ove vrste.

Mene podsjeća na „češki Monte Carlo“, predivne arhitekture, čarobnog sjaja i prekrasne prirode. Među Česima ovaj grad je jako popularan, Rusi su česti gosti dok ga Nijemci zbog njegove blizine Njemačkoj granici sve češće otkrivaju. Unatoč tome jedan je od relativno neotkrivenih gradića među ostalim turistima, a Hrvati ga ne rijetko zapostavljaju i posvećuju Pragu cijelo svoje vrijeme u Češkoj.

VIKEND U KARLOVY VARY

BUDŽET

Smještaj: cijena hotela s 5* s wellnessom za 1 noćenje za dvoje s doručkom i neograničenim korištenje wellnessa (100-150 €).

Cijene u prehrambenim trgovinama su slične kao u Hrvatskoj. Cijene u restoranima češke hrane su 8-10 € za glavno jelo te su porcije ogromne. Pivo je jako jeftino, u prosjeku stoji 1-1.5 € za 0,5l.

Ukoliko vam smještaj nije u centru preporučujem da unajmite auto ili dođete sa svojim autom. Parking se ne plaća iza 18h.

SMJEŠTAJ i WELLNESS

Ukoliko volite wellness, jacuzi, saune i opuštanje uz relativno prihvatljive cijene smještaja i restorana ovo je idealan gradić za vas. Dva dana su sasvim dovoljna za opuštanje i razgledavanje Karlovy Vary, a preporuka je da ga iskombinirate s posjetom Pragu.

Imate dvije opcije za wellness:

1. Bukirate hotel s wellnessom (ovdje vam preporučam da provjerite kakav  i koliki je wellness jer nekada prodaju pod wellness mali hladni bazenčić i jednu saunu). Ja biram uvijek ovu opciju jer se volim u kućnom ogrtaču spustiti u wellness centar kad god hoću 🙂 .

2. bukirate smještaj i naknadno wellness negdje drugdje (neki hoteli nude wellness i za one koji nisu gosti, raspitajte se unaprijed koji su to hoteli).

Kike from Split Tips und Tricks: Hotele bukirajte što ranije (ja ih bukiram oko 10 mj unaprijed); tako možete uštedjeti čak 50 %.

ŠTO VIDJETI

Tržní kolonáda (Kolonada tržnice) je struktura napravljena od bijelog drva te se nalazi u centru grada u Tepla rijeku. Dizajnirali su je austrijski arhitekti Ferdinand Fellner i Hermann Helmer te je službeno otvorena 1883.

Mlýnská kolonáda (mlinska kolonada)je najveća od svih kolonada u gradu. Locirana je kod spa centra u ulici Mlýnské Nábřeží . Poznati češki arhitekt Josef Zitek dizajniao je ovo neoklasičnu kolonadu koja je službeno otvorena 1881. Mlýnská kolonáda  sadrži pet mineralnih izvora.

Zámecká kolonáda (Kolonada dvorca) locirana je blizu ulice Zámecký Vrch. Dizajnirao je austrijski arhitekt Friedrich Ohmann u stilu „art nouveau“ te je otvorena 1912. Danas je djelomično otvorena posjetiteljima zbog toga što je u 21. Stoljeću tamo osnovan Spa Dvorac (Castle Spa) i samo njegovi gosti mogu odsjeti tamo.

Sadová kolonáda (Parkova kolonada) je locirana u Dvořákovom paru odmah do Zahradní ulice. Ovo je još jedna kolonada koju su dizajnirali Ferdinand Fellner i Hermann Helmer. Otvorena je 1881 i sadrži „Zmijski izvor“ (Hadí pramen).

Vřídelní kolonáda (Kolonda gejzira) locirana je u spa centru, do trga Divadelní náměstí). Sadrži spektakularni gradski gejzir (Pramen Vřídlo (Vreli izvor)). Svaku minutu proteče 2.000 litara mineralne vode. Ova voda je djelomično preusmjerena u par manjih fontana gdje se može piti voda (niže temperature). Ovu kolonadu je izgradio 1975. Jaroslav Otruba (poznat po tome što je dizajnirao metro stanice u Pragu).

Kike from Split Tips & Tricks: ponesite čaše (ili kupite keramičku čašu u Potraviny (trafike)) i probajte termalnu vodu. Jako je zanimljivog okusa i naravno jako zdrava.

HRANA i PIĆE

Svakako ne propustite probati tipičnu češku hranu: „Tatarek“ odnosno tatar koji se jede tako da se utrlja češnjak na kruh i meso pomiješa sa žumanjcem i začinima; Svičkova (goveđe meso s knedlama u umaku sa šlagom i džemom od borovnica); svinjsko koljeno ili marinirana svinjska rebra.

Moja preporuka je češki restoran U Křížovníků. Obavezno unaprijed rezervirajte (telefonski).

Osim raznih vrsta pivi za one koje vole žestice probajte Becherovku (češki biljni liker koji se proizvodi u Karlovy Vary.

SUVENIRI

Suvenire možete najjeftinije naći u trgovinama prehrambenih namirnici (Albert, Globus itd.). Ne propustite kupiti češke “oplatky” cijena oko 2€ (slično našim napolitankama samo bez punjenja), Becherovku (cijena 1l oko 15€, kuglice Marlenka (kuglice s punjenjem od meda) cijena oko 4€.