1. KORAK

Jeste li primijetili da kako nakon što nekoliko puta pretražite letove njihova cijena se poveća? To je zahvaljujući kolačićima koji se pohranjuju u vašem pretraživaču. Oni su programirani tako da cijena leta raste ukoliko se isti let pretražuje više puta. Na taj način žele vas „prestrašiti“ i uvjeriti da baš sada morate bukirati let. Ovo možete izbjeći tako da pretražujete letove na internetskim pretraživačima u anonimnom načinu.

Anonimni način možete aktivirati na sljedeći način: Google Chrome ili Safari kombinacija tipki „Control“+“Shift“+“N“; Mozilla Firefox ili Internet Explorer kombinacija tipki „Control“+“Shift“+“P“. Ukoliko koristite stariju verziju OS X otvorite Safari kliknite na meni izborniku Safari i izaberite „Private Browsing“ (Privatno pretraživanje).

Na mobitelima kad otvorite internetski pretraživač izaberite u meni izborniku novi anonimni prozor.

2. KORAK

Najpopularniji pretraživač avionskih karata je Skyscanner. Tu možete na više načina pretraživati letove.

Ukoliko imate fiksne datume i fiksnu destinaciju odnosno odredište samo ih upišite te unesite destinaciju, željene datume, broj putnika, razred u kojem želite letjeti i izaberite povratni let (Return) ili jednosmjerni (One way) ili Multi-City (više gradova npr, Split-Rim-Barcelona-Split). Ukoliko želite samo direktne letove odaberite opciju Direct flights only samo direktni letovi).

U gornjem uglu stranice možete promjeniti jezik i valutu stranice.

Nakon što unesete vaše želje i preferencije i pokrenete tražilicu pokazati će vam se različiti letove te možete odabrati onaj koji vam odgovara.  Taj let možete bukirati direktno na Skyscanneru ili otići na web stranicu od avioprijevoznika koji obavlja let koji ste izabrali (cijena se može razlikovati od one na Skyscanneru jer Skyscanner pokazuje cijene agencija koje prodaju navedene letove).

U slučaju da niste sigurni na koju destinaciju želite ići samo kliknite u područje gdje se upisuje destinacija i (to country, city or airport) i izaberite can’t decide where? ili upišite Everywhere. Skyscanner će vam izbaciti listu destinacija s cijenama te možete izabrati ono što vam je najprivlačnije.

Ako nemate fiksne datume nego ste skroz fleksibilni ili imate određeni mjesec kliknite gdje se upisuju datumi (Depart) i izaberite “whole month” (cijeli mjesec) i mjesec kada bi htjeli letjeti ili “whole month” i “the cheapest month” ako vam je svejedno kada:

Najbolje alternative Skyscanneru su Momondo i Kayak. Preporučujem da uvijek paralelno provjerite cijene na te dvije stranice radi usporedbe jer su nekad letovi tamo jeftiniji nego na Skyscanneru.

Kike from Split Tips&Tricks

RYANAIR LETOVI

Ryanair letovi nemaju uključenu ručnu prtljagu u svoju osnovnu cijenu nego samo malu torbicu  maksimalnih dimenzija 40cm x 20cm x 25cm. Kako bi mogli ponijeti „normalnu“ ručnu prtljagu potrebno je prilikom kupovine leta  kupiti “Priority Boarding” (prioritetni ukrcaj) koji osim toga što vam omogućava da među prvima uđete u avion dopušta unošenje ručne prtljage maksimalnih dimenzija 55cm x 40cm x 20cm maksimalne težine 10kg. Ukoliko nosite „normalnu“ prtljagu morate je dodatno kupiti i maksimalne dimenzije iznose 119cm x 119cm x 81cm maksimalne težine 20kg. Prtljagu (ručnu i predanu) možete naknadno kupiti, ali tada ćete platiti više nego što bi platili da ste je kupili prilikom bukiranja leta.

PRTLJAGA

Prije kupnje leta obavezno provjerite na internetskim stranicama odabranog avioprijevoznika koja je dopuštena ručna prtljaga te je li predana prtljaga uključena u cijenu leta koji ste odabrali ili je treba dodatno kupiti. Ukoliko je treba dodatno kupiti preporuka je da to obavite prilikom bukiranja leta jer je tada najjeftinija.

PRONAĐITE ERROR FARES

Takozvani error fares su cijene koje su izrazito ispod normalnih cijena avionskih karata najčešće zbog pogreške internet stranice. Ovi error fares uglavnom ne traju dugo što znači ako „naletite“ na njih preporučujem vam što prije kupiti let. Važno je napomenuti da nekad aviokompanije znaju opozvati ove karte (ali ne toliko često) pa ukoliko bukirate smještaj izaberite onaj s besplatnim otkazivanjem.

Najbolje stranice za pretraživanja error faresa su AirFare Watchdog i Secret Flying.