VRIJEME

Dubai je najbolje posjetiti u periodu između Studenog i Ožujka kad su temperature ugodnije za razgledavanja. Kažu da Dubai ima dva godišnja doba: vruće (11 mj – 3 mj) i još vruće( 4 – 10 mj ). Ljeti (kroz srpanj i kolovoz temperature dosežu ne rijetko 46-47 stupnjeva uz visoku vlažnost ) se ne preporučuje posjetiti osim ako želite izbjeći gužve jer tada ima relativno malo turista.

Temperature mora su od 21 stupnja u siječnju do čak 33 stupnja u kolovozu.

KAKO SE  ODJENUTI

Iako je islam glavna religija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dubai je  prilično liberalan po pitanju odijevanja.  Bez obzira na to ne bih preporučila prekratku odjeću zbog vrlo jakih rashladnih uređaja. Svi prostori su klimatizirani  i uglavnom na 19 stupnjeva. Uvijek ponesite sa sobom jedan džemper da ga možete odjenuti kad vam bude hladno.

VALUTA

Dirham (AED) je valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata , 1 EUR je otprilike 4 AED ili 1 kn je 0,55 AED.

Savjet: prije puta svakako provjerite trenutni tečaj. Svugdje je moguće plaćanje karticom (čak i u javnom prijevozu te u taxi-u.

SIM KARTICE

Ja sam uzela SIM karticu Dui mobilnog operatera (110 AED 2 GB mobilnih podataka i 40 fleksibilnih minuta) međutim postoje i druge opcije. Izaberite onu koja vam najbolje odgovara.

Da bi kupili SIM karticu morate obavezno pokazati putovnicu (kako bi provjerili da ste stariji od 18 godina i registrirali karticu na vaše ime). Osim Dui možete kupiti Etisalat SIM karticu, a koliko sam primijetila cijene su slične i signal je podjednako dobar.

ZRAČNE LUKE I AVIOPRIJEVOZNICI

Dubai je jako dobro umrežen te postoji bezbroj direktnih letova iz zračnih luka diljem svijeta.

Direktni letovi iz Hrvatske za Dubai su iz Zagreba (Emirates) dok Turkish Airlines nudi opciju leta iz Zagreba s presjedanjem u Instabulu.

Dubai ima dvije zračne luke: Dubai International Airport (DXB) koja je primarna zračna luka i na koji među ostalima slijeće  i Emirates koja ima čak i svoj terminal 3 te  Dubai International Airport (DWC) na koji slijeću Flydubai, Gulf Air, Jazeera Airways, Rotana Jet, TUI Airlines Nederland i Wizzair.

Zračne luke su jako dobro organizirane jako često ćete naići na djelatnika zračne luke (info osoba) koja će vam pomoći ukoliko imate pitanja ili probleme.

DXB I DWC zračne luke su udaljene međusobno 65km. Obe zračne luke imaju svoju metro stanicu (DXB crveni metro, DWC žuti metro).

Kike from Split Tips&Tricks:

1. Dubai zračne luke su tihe što znači da ne objavljuju polijetanja, ukrcaje i slično pa Vam preporučam da gledate ekrane i pratite eventualne promjene gatea ili početak ukrcaja.

2. Ne zaboravite provjeriti što je dopušteno unijeti u Dubai , npr. Kafetin je strogo zabranjen jer sadrži kodein i ako ga posjedujete možete čak završiti u zatvoru. Što je dopušteno, a što ne možete provjeriti na Dubai Customs & Regulations (Dubai carina) web stranici.

HRANA I PIĆE

Sva hrana u Dubaiju je halal i jako je teško pronaći za kupiti svinjetinu. Rade čak slaninu od govedine i mortadelu od piletine.

Restorani u Dubai Mallu ne poslužuju alkoholna pića. Unatoč tome alkoholna pića su dostupna u lokalima, hotelima  koji imaju licencu za posluživanje alkohola te svakako očekujte paprenije cijene alkoholnih pića.

Moja preporuka za restoran je Cheesecake Factory u Dubai Mallu (odmah nasuprot Dubai Aquariuma). Samo ime može zavarati, ne poslužuju samo cheesecake nego i „normalnu“ hranu koja je vrhunska i porcije su ogromne. Jedna porcija je i više nego dovoljna za dvoje. Cheesecake je isto ogroman, jako zasitan pa ga preporučam isto podijeliti u dvoje. Mocktails (bezalkoholni kokteli)  koje nude su predobri, mene je njihov Mojito toliko oduševio da je trenutno prvi na mojoj listi Mojita kojih sam probala.

Kike from Split Tips & Tricks: Alkohol ne možete kupiti u običnim trgovinama (licence se izdaju samo rezidentima Dubaija) nego u Duty free shopovima na aerodromu te po osobi su dopuštene 4l žestokog alkohola ili 5×75 cl vina ili kombinacija vina i žestokog pića koja ne prelazi 4 l ili 48 limenki piva od 335ml.

SMJEŠTAJ

Dubai je prepun hotela i privatnog smještaj svih cjenovnih ranga. Ukoliko mislite koristiti javni prijevoz savjetujem vam da provjerite je li metro stanica u blizini. Ukoliko želite piti alkohol u hotelskim pubovima/barovima provjerite je li vaš hotel „dry“ (u prijevodu suhi što znači da ne poslužuje alkohol) Usluga u Dubai hotelima je najbolja koju sam do sad doživjela. Ukoliko iznajmite auto dovezete ga do ulaza u svoj hotel i osoblje hotela ga preuzme i parkira za vas.