PRIJEVOZ

 

  • JAVNI PRIJEVOZ

Javni prijevoz (metro, autobusi, tramvaji) je jako jeftin te dobro organiziran. Ja sam isprobala samo metro. Trebate na metro stanici kupiti prepaid metro karticu koja se zove NolCard (silver ili gold), silver je za 2. razred dok je gold za 1. razred. Cijena svake vožnje 1. razredom stoji duplo i nadoplatiti dirhamima. Za ulaz u metro stanicu potrebno je prisloniti prepaid karticu na uređaj koji će vas upozoriti ako nemate dovoljno novca za vožnju.

Cijena Nol silver prepaid kartice je 25 AED i sadrži kredit od 19 AED što znači da sama kartica stoji 6 AED. Ova kartica vrijedi 5 godina i može se nadoplatiti u uredu za prodaju putničkih karti ili online ili na uređaju koji prodaje karte. Nol gold kartica jednako stoji međutim svaka vožnja stoji duplo od cijene vožnje 2. razredom.

Na Nol silver kartici mora biti minimalno 7.5 AED (cijena T3 zone, bez obzira koliko metro stanica putujete)odnosno 15 AED na Nol gold kartici inače nećete moći proći kroz automatska vrata.

Dubai je podijeljen u 3 metro zone (T1, T2 i T3). Cijene vožnji za korisnike Nol silver kartice su T1=3 AED, T2=5 i T3=7.5 AED dok su za korisnike Nol gold kartice iznose T1=6, T2=10, T3=15 AED.

Kike from Split Tips&Tricks:

Jako česta nedoumica i pogrešni savjeti, evo ovdje provjereno i iz prve ruke: žene i muškarci MOGU u isti vagon (i ne treba kupiti Gold karticu da bi mogli ići zajedno). Postoji jedan vagon za žene i djecu (na drugom kraju od prvog razreda) i na podu od metro stanice je označen rozim natpisom. U njega žene mogu ali i ne moraju ući. Drugi razred je mješoviti s tim da muškarci jako često kad vide žene ustanu se i ponude svoje mjesto ženama (kako lijepo 🙂 )

Zanimljivost: u Dubai javnom prijevozu zabranjeno je jesti, piti i žvakati. Zahvaljujući tome metroi i metro stanice su jako čiste i uredne.

Ne zaboravite provjeriti vozni red metroa (kad je prvi, a kad zadnji metro).

  • TAXIJI

Najpoznatija i najkorištenija aplikacija za Taxi je Careem (besplatna za instalaciju  na vašim mobilnim telefonima). Ova aplikacija je jako slična aplikaciji Bolt (bivši Taxify). Tu možete unijete podatke svoje kartice (koju morate potvrditi).  Taxiji su jako jeftini (cijena nafte je puno niža nego u Hrvatskoj), ali unatoč tome očekivano skuplji od javnog prijevoza. (za npr 15km platit ćete u prosjeku 50 AED, što znači 3 AED po km.)

Uber također postoji u Dubai, ali je skuplji od Careema.

  • RENT A CAR

Prosječna cijena unajmljenog auta u Dubaiju je 30 eur/dan ; naravno ova cijena ovisi o modelu vozila te osiguranju. Potrebno je izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu te ćete morati pokazati putovnicu da vam očitaju pečat.

  • VOŽNJA U DUBAI i ABU DHABIJU

Vožnja je poprilično jednostavna, nemojte se prepasti komentarima s raznih foruma, imaju jako puno traka, signalizacija je na engleskom i uz Google Maps ne možete promašiti 🙂

Kike from Split Tips & Tricks: Ujedinjeni Arapski Emirati su puni kamera pa vam preporučam držati se ograničenja. Abu Dabi je jako strog dok u Dubaiju možete komodo voziti 10 km/h iznad ograničenja.

Parking je jednostavno za naći čak u trgovačkom centru Dubai Mall imate besplatni parking.