Postoji jako puno internet stranica gdje možete rezervirati smještaj. Najpopularnije dvije su: Booking.com i Airbnb.

Airbnb se uglavnom orijentirao na ponudu raznih vrsta privatnog smještaja (apartmani, vile, kuće na vodi, brodovi, kućice na drveću itd.) iako odnedavno možete na njemu rezervirati i sobe u hotelima.

Booking.com je uglavnom korišten za rezervaciju hotela, ali u posljednje vrijeme raste ponuda apartmana i vili na navedenoj stranici.

Iz poviše napisanog dobiva se dojam da su stranice slične i postavlja se pitanje koja je bolja stranica. Teško je reći koja je bolja stranica, sve ovisi o tome što želite i naravno u kojoj destinaciji je više boljih ponuda na kojoj stranici.

S obzirom da sam bukirala svoje apartmane i preko Booking.com-a i preko Airbnb (znači bila sam s one „druge“ strane) primijetila sam da je Booking.com možda malo više na strani korisnika. Što to znači? Znači da vlasnik smještaja ne može odbiti rezervaciju ukoliko mu se npr. vaša nacionalnost ne sviđa ili slično. Ako je smještaj slobodan i vi ga želite rezervirati smještaj ćete rezervirati bez problema. Jako su strogi za otkazivanje rezervacija (vlasniku je jako teško otkazati vam smještaj ako ste već rezervirali smještaj). Vi prilikom rezervacije možete rezervirati smještaj s besplatnim otkazivanjem (ne rijetko morate malo više platititi) ili djelomičnim otkazivanjem ili bez povrata. Airbnb nudi uglavnom jako malo smještaja s besplatnim otkazivanjem. S druge strane na Airbnb je lakše pronaći jeftiniji smještaj.

Neke destinacije koriste uglavnom Airbnb dok druge koriste Booking.com a neke pak oboje pa bih vam preporučila da uvijek usporedite cijene i ponude.

Zanimljivo je znati da su neki gradovi i zemlje u potpunosti zabranili Airbnb (jer stanovnici odbijaju iznajmiti svoje stanove onima koji žive tamo s obzirom da im se više isplati iznajmiti turistima pa rastu cijene najmova u cijelom gradu i nemoguće je naći slobodan stan).

Ukoliko češće bukirate smještaj na Booking.com-u dobivate Genius status što znači popuste na neke smještaje.

Ako još uvijek nemate korisnički račun (account) na Airbnb možete unijeti moj KOD i ostvariti do čak 248 kn popusta na smještaj. Definitivno se ne isplati propustiti!

Ostale popularne stranice za rezervaciju smještaja su Expedia, Agoda, Tripadvisor.